Ga naar de inhoud

Over Manna

Vanaf het begin

Op 25 februari 2014 is stichting MANNA – Werkgroep Schermer opgericht. De stichting is in het leven geroepen omdat men in de polder ‘de Schermer’ veel groente zag staan dat niet meer geoogst werd. Bij de bedrijven is toestemming gevraagd om de landbouwproducten van het land te mogen snijden. Deze producten waren niet interessant voor de bedrijven omdat ze in grootte en opbouw niet voldeden aan de kwaliteitscriteria van het bedrijf. Het snijden op het land gebeurt al lang niet meer. Nu komen de producten in grote kunststofbakken naar de productiehal in Alkmaar. Met grote bakken worden de producten met vrachtauto’s aangevoerd op vrijdag en maandagmorgen. Via zg. kantelaars komen de producten op de uitzoekbanden. Daarna worden ze in kleine kratten op pallets gestapeld. Deze pallets met kratten gaan naar de voedselbanken.

Hoeveelheid

Inmiddels heeft de stichting in de periode van 2014 – 2020 ruim 3500 ton aan aardappelen en groenten geleverd aan de voedselbanken in Nederland en aan tal van particuliere organisaties die zich inzetten voor de arme medemens. De laatste 3 jaren waren de opbrengsten meer dan 700 ton per jaar.

Transport

Maandagmiddag en dinsdag komen de voedselbanken de gereedstaande groenten en aardappelen ophalen. De voedselbanken in regio Noord-Holland doen dat zelf. De overige producten vinden hun weg via de transportlijn “Voedsaam” van voedselbank Nederland. Ook gaan producten van de leveranciers rechtstreeks naar de Regionale Distributie Centra (RDC) van de voedselbanken.

Deze  transportlijn begint in Alkmaar met het laden van producten en gaat vervolgens naar de ‘Groente en Fruitbrigade’ in Poeldijk. Daar wordt ook groenten en fruit ingeladen en vervolgens vertrekt de vrachtautocombinatie naar de RDC’s van Meppel, Drachten en Groningen.

Groentebrigade MANNA wordt de schakel tussen Voedselbank Nederland en Stichting MANNA = Werkgroep Schermer.

In de statuten van Stichting MANNA – Werkgroep Schermer (STM) wordt de Groentebrigade MANNA (GBM) ook aangewezen als ontvanger van de producten die de STM verwerkt. Deze producten gaan via GBM naar de Regionale Distributie Centra van de voedselbanken in Nederland. De GBM zorgt voor de logistiek van de producten die naar en van de STM gaan. Ook zal de GBM grote partijen voedsel via de lijn “Voedsaam” naar de RDC’s begeleiden.